Bitter Hout

Ik vroeg mijn vader gister aan de telefoon hoe het met hem ging. Hij woont alleen in z’n flatje in Rotterdam en werd geboren in 1945. Ik dacht dat hij op z’n 75ste flink bang zou zijn voor het coronavirus. Hij voelt zich echter prima en snapt niet waarom iedereen zich zo druk maakt.

“Jongen”, sprak hij, “drink elke ochtend warme thee, dan kom je de dag veilig door. Krijg ik toch het coronavirus, dan heb ik ook nog een geheim wapen, mijn flesje ‘Kwasibita’.” Het is een middel uit de traditionele Surinaamse geneeskunde. Een geneeskrachtig bitter hout van de Zuid-Amerikaanse ‘Quassia Amara’ boom. Meng het hout met wat water en het geneest buikklachten, hoge bloeddruk, malaria, koorts, diabetes en nog veel meer. De legende gaat dat de geneeskrachtige werking van Kwasibita werd ontdekt, doordat een Surinamer een zieke aap volgde en zag hoe deze werd genezen door van de boom te eten.

Volgens mijn vader ging het om een ‘kinine’. Mensen uit Zuid-Amerika maken thee en geneeskrachtige drankjes van het hout en de blaadjes van de Quassia, omdat kinine onder andere helpt tegen malaria.  Er zijn momenteel voor slechts drie middelen in vitro gegevens bekend die antivirale activiteit tonen bij SARS-CoV-2, de verwekker van COVID-19 te weten: chloroquine (een kinine), hydroxychloroquine (ook een kinine) en remdesivir (een nucleotide-analoog).

Er zijn echter nog geen klinische COVID-19 studies verricht waaruit duidelijk geconcludeerd kan worden dat kinines effectief zijn, maar wie weet, heeft mijn oude vader gelijk met z’n Surinaamse wijsheid en moeten we Kwasibita op het lijstje zetten voor mogelijke antivirale middelen! Ik hoop wel dat hij voorlopig veilig thuisblijft en goed afstand houdt tot de andere mensen.

Door: Lennard Bonapart, Medisch Journalist.

www.lennardbonapart.com